Kawa mielona

Ranking kaw mielonych w 2020 roku

Kiedy ją parzymy, zapach unosi się po całym pomieszczeniu. Jest tak wyjątkowy przyjemny i niepowtarzalny, że poprawia nastrój nawet tym, którzy nie są jej zwolennikami. Mowa tu o kawie mielonej, której sposób przygotowania i podania jest często swego rodzaju rytuałem.

Kawa mielona – niepowtarzalny aromat, smak i zapach

Kawa jest napojem sporządzonym z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawił się ok XVI w, natomiast w Polsce na przełomie XVII i XVIII w. Pierwsza kawiarnia na terenie naszego kraju, powstała w Gdańsku. 

Dobra kawa, co powinniśmy o niej wiedzieć?

Dobra kawa mielona, to ta wysokiej jakości, pochodząca od znanych i cenionych producentów. Jej smak będzie się różnił ze względu, na kraj pochodzenia, region, plantację czy sposób uprawy oraz gatunek ziaren. Do tych najpopularniejszych należy Arabica i Robusta.

Arabika jest niełatwym i wymagającym gatunkiem do uprawy. Potrzebuje specjalnych warunków i długiego cyklu wzrostu, przez co jest bardziej ceniona i droższa niż robusta. Ma kwaskowaty smak i pochodzi z Arabii.

Robusta to gatunek pochodzący z Afryki. Mało wymagający, łatwiejszy w uprawie i tańszy w produkcji. Robusta jest mniej intensywna i bardziej gorzka w porównaniu do arabiki.                                                   

Oba gatunki można mieszać, uzyskując równowagę pomiędzy goryczką, a kwasowatością. Dzięki temu powstaje nowy smak o ciekawym aromacie i charakterze.

kawa mielona

Istotną kwestią będzie też sztuka palenia kawy, która zadecyduje o jej odpowiednim smaku i wyjątkowym aromacie. Zbyt mocne i szybkie palenie sprawi, że kawa może być gorzka lub kwaśna, pomimo dobrego gatunku.

Natomiast stopień mielenia kawy, wpłynie na jej sposób parzenia, gdzie:

  • drobno zmielona kawa, będzie odpowiednia do ekspresów ciśnieniowych,
  • grubsze zmielenie będzie dedykowane kafeterkom lub inaczej kawiarkom,
  • kawa zmielona uniwersalnie, również będzie wskazaniem do ekspresów ciśnieniowych,

Stopień zmielenia kawy, czy też urządzenie, w jakim będziemy ją przyrządzać, będą miały istotny wpływ na jej walory smakowe. Dlatego ważne jest tu zachowanie odpowiednich zasad, jeżeli chcemy uzyskać pełnię smaku.

Ranking kaw mielonych

Mając już pewną wiedzę na temat kawy mielonej, przyjrzyjmy się rankingowi kaw mielonych w 2020 roku i wybierzmy tą odpowiednią dla siebie.

  • La Brasiliana LaBrasiliana Marfisa 1kg (100% Arabica, pozbawiona kwasowości o czekoladowym posmaku, niski stopień palenia)
  • Lavazza Caffe Espresso 1 kg (100% Arabica, aromatyczny smak)
  • Lavazza Qualita ORO 1kg (klasyczne włoskie espresso)
  • Segafredo Intermezzo (klasyczna mieszanka arabiki i robusty, średnio palona o wyrazistym smaku)
  • Tchibo Caffe Crema Mild 1kg (100% Arabica, delikatnie palona, aksamitna, z owocową nutą)
  • Davidoff 3x Cafe Crema 1kg (unikalny aromat, wyjątkowy smak, wyselekcjonowane ziarna Arabiki)
  • Etno Cafe Intercontinental 1 kg (100% Arabica, pochodzenie ziaren z Etiopii, Brazylii i Kolumbii)
  • Pellini Espresso Bar Vivace 1 kg (łagodny, subtelny smak i przyjemny aromat, ekskluzywna kawa o wysokiej jakości)
  • Lavazza Espresso Super Crema 1 kg (60% arabiki o wyrazistym i mocnym smaku, 40% robusty o słodkim i delikatnym smaku, co daje niepowtarzalną kompozycję)
  • Jacobs Mondelez cappuccino o smaku orzechowym (połączenie kawy rozpuszczalnej, czekolady i orzechów)

Każda z wyżej wymienionych kaw, to wysokiej jakości produkt o wyjątkowej kompozycji smakowej, która podbiła podniebienia wielu smakoszy tego trunku. Warto, żebyśmy i my spróbowali którejś z nich.

Może Ci się również spodobać

Szkło do Whisky

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne artykuły