sposob na domowe frytki maxelektro

Frytownica nie tylko do frytek!

Małe urządzenie AGD umożliwiające przyrządzanie każdej potrawy, która wymaga smażenia na głębokim tłuszczu, tym właśnie jest frytownica. Chociaż niektórych już sama myśl o apetycznych frytkach dostępnych niemalże na wyciągnięcie ręki, o każdej porze dnia i nocy, przekonuje do kupna omawianego urządzenia, to jednak wiele ludzi, niesłusznie nie docenia jego wielofunkcyjności. W końcu na głębokim tłuszczu smażymy nie tylko ziemniaki! Puszyste pączki i oponki, słodkie, uwielbiane przez dzieci racuchy i kruche faworki. Frytownica pomaga nie tylko w przyrządzeniu deserów i dodatków, ale i dań obiadowych, jak chociażby smażone ryby, krewetki czy przyrządzony na tysiąc różnych sposobów kurczak. Poznaj zalety nowoczesnych frytownic! 

frytownica

Na czym polega innowacyjność smażenia w frytownicy?

Pomimo tego, iż wymienione wcześniej potrawy z powodzeniem można usmażyć na zwykłej patelni, to jednak wykorzystanie w tym celu profesjonalnej frytownicy jest zdecydowanie korzystniejsze dla naszego zdrowia i portfela. Podgrzewany we frytownicy olej dużo szybciej osiąga pożądaną temperaturę, więc potrawy przygotowuje się szybciej i są one znacznie mniej nasiąknięte tłuszczem. Co więcej, na rynku istnieją także tak zwane frytkownice beztłuszczowe, wymagające użycia minimalnej ilości tłuszczu. Takie niemal beztłuszczowe smażenie to doskonały sposób na domowe frytki, które w smaku dorównują, albo i przewyższają te z popularnych sieci fastfoodów!

 Różnorodność modeli

Decydując się na zakup frytownicy warto przed wyjściem do sklepu zapoznać się z dostępnymi na rynku różnorodnymi modelami. Możemy spotkać zarówno wolnostojące, jak i przeznaczone do zabudowy sprzęty o różnej wielkości misy i kosza, zaopatrzone w szereg dodatkowych funkcji.

frytownica maxelektro

Z czego składa się tradycyjna frytownica?

W pierwszej kolejności widzimy wyprodukowaną z trwałych materiałów obudowę, której kolor i elementy wykończenia możemy dobrać pod kątem pozostałego wyposażenia i stylu w jakim urządziliśmy naszą kuchnię. Najważniejszym komponentem frytownic jest grzałka, umieszczona pod lub w środku kosza. Mówiąc o koszu, każdy z nich zaopatrzony jest w wygodną rączkę i podstawowym jego zadaniem jest umożliwienie pozbycia się nadmiaru tłuszczu z potrawy. Sam tłuszcz wlewamy do misy, która może być wbudowana lub wyjmowana i jej pojemność dobieramy pod kątem naszych oczekiwań. A opcji mamy wiele, gdyż na rynku dostępne są zarówno małe 0.5 litrowe, jak i potężne 4 litrowe misy. Ostatnim z podstawowych elementów wyposażenia frytkownic jest umieszczony przy pokrywie filtr węglowy lub metalowy. Ogranicza on przedostawanie się oparów tłuszczu i zapachów.

Z pewnością każdy użytkownik doskonałej jakości frytownicy przyzna, iż po wypróbowaniu jej możliwości, trudno już wyobrazić sobie bez niej codzienne gotowanie!

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne artykuły